Målgruppen

Kontakt, Nærvær og Selvstændighed


På en Bondegård

Mødt og være mødt med gensidigt respekt og åbent sind.

Hvad vil det sige at aflevere sit barn i en dagpleje?

 

Det er sjovest at aflevere sit barn det sted hvor man føler at man passer ind, bliver mødt og har overvejende de samme værdier til livet. Det samme gælder for os. De børn som går hos os behandler vi som vi vil behandle vores egen; vi elsker dem og er engageret i dem.

 

Det er meget krævende at køre et nyt barn ind. Krævende for vores nervesystem og vi bruger en masse tid på at danne en tilknytning til barnet, trøster det og introducerer den til vores hverdag. Og alt det; mens barnet egentligt helst gerne vil være hjemme på skødet af mor og far. Barnet skal også bruge energi på at danne nye relationer til både nye voksne og børn, og forholde sig til nyt legetøj, mad, soverytme mm. For et barn på en alder mellem 0 – 3 år er det en meget stor opgave.

 

At være dagplejer er man med hele sit jeg; og intet andet, det er meget personligt. Den glæde man får tilbage fra børnene uden sensor kan ikke sammenlignes med noget andet; det er lykken og det går direkte i hjertet.

 

Det vi meget gerne vil er en stabil børnegruppe, det skaber ro og nærvær. Brug tid på at overveje os, det vi kan og det vi har. Opstår der undervejs bekymringer eller interesser i hvorfor vi gør som vi gør er vi altid klar på en snak.

 

Tillid

Det er en stor beslutning at få sit barn passet et andet sted end derhjemme med mor og far; fordi hjemme ER bare bedst! Når man har taget denne beslutning starter processen; indkøring for barnet og det psykiske del for moren/faren. Vi er med i hele processen og står gerne til råds, eller har det også helt fint med at være lidt i baggrunden. Det vigtigste er at forældre har det godt med at aflevere sit barn og stoler på at vi gør det bedste for deres barn i vores rammer. Den tillid mellem os og jer som forældre er alfa omega. 

 

Hvad er det så vi går op i

Vi lægger rigtig meget vægt på selvstændige børn. Efter vores mening er man selvstændig når man kan tage sit eget tøj på men også når man er i stand til at sætte grænser. Den oplevelse af selv kunne gøre noget eller have en grænse giver rigtig meget sejr og automatisk 'drive' til mere!

 

Vi lærere børnene selv at tage tøj på i det tempo der passer til deres alder og går også ud fra at det bliver praktiseret derhjemme (når der er tid og overskud) Børnene bruger meget tid på det der med grænser. Opleve andres grænser (inkl. De voksne) på selv at sætte en grænse og få den overskredet eller respekteret. Det hele starter fra fysiske skub til et andet barn til at kunne sætte ord på og forklarer at det styk legetøj er mit feks.

 

Vi synes det er vigtig at være ude, ude sammen med dyrene, hinanden og naturen og have respekt for det/den. Børnene skal ikke føle sig hæmmet i at være ude hos os, så det rigtige tøj (som kan tåle at blive beskidt) er meget vigtigt. Vi går ikke op i flotte kjoler, og andet pynte-tøj. 


 


'Et barn skal kunne være barn, med jord under neglene, snot på kinden, sand i bleen og lys i øjnene.'


Generalt stammer vores holdninger og værdier fra forskellige artikler og bøger,  som er skrevet af eksperter på dette område som vi kan stå ind for.


Hvis man gerne vil fordybe sig eller få en bedre forståelse for hvorfor vi gør som vi gør kan vi til alle tider anbefale forskelligt læsemateriale. 

Mad

Maden er økologisk, biodynamisk eller hjemmedyrket. Da det efter vores mening bare er sundere mad og giver vitale og sunde børn.

 

Sygdom

Her bruger vi selv og til vores egen børn homøopatiske ’medicin’ og vi er ikke fortaler af ’rigtig’ medicin. Studier (Rudolf Steiner bla.) har vist at de forskellige sygdomme sker af en grund og en sygdom; selvom det er forkølelse ikke er noget man hurtigt skal komme af med eller noget der er forkert. Når ens barn er syg, lad det være syg. Det tager tid og det er rigtig vigtigt at barnet lærer at være syg, det gavner det senere når det er voksen. Man kan blive syg af mange forskellige årsager; tænder, indkøring (nye bakterier), stress hos mor, søskende på vej, udvikling i sproget mm.


Vi modtager ikke syge børn i vores dagpleje. Syge børn skal have lov til at være syg og kun forholde sig til sig selv og mor og far. De skal være hjemme indtil de er raske, og der skal have gået mindst 24 timer uden feber før de er velkommer hos os i dagplejen. 


Søvn

Søvn er en af barnets vigtigste basisbehov især i alderen 0-3 år. Når man sover bearbejder man oplevelser, fordøjer sin mad, vokser og får man energi og overskud til når man skal være vågen igen.  Derfor vækker vi ikke børn fra deres middagslur og skal alle børn der går hos os sover til middag. Børnene sover allesammen samtidigt til middag, det giver ro hos børnene og giver os tid til at spise frokost og andre praktiske gøremål på gården.

 

Gården

En bondegård er lidt noget andet end en villa have. Vi har en stor grund, skov og en del bygninger og dyr. Det kan godt virke lidt uoverskueligt at komme på sådan en gård, det roder til tider og der er dyr og fritgående dyr. Det er en livsstil vi har valgt og føler os tilpas med. Vi købt gården i januar 2018 og der er masse byggeprojekter som vi er igang med. 

 

Pædagogikken

Vi er selv meget inspireret af Jesper Juul og Rudolf Steiner og har også læst en masse andre bøger som er vældigt inspirerende og nytænkende. Det ene udelukker ikke det andet og vi tænker ud af boksen. Vi har overvejende træ legetøj og tegner med bivoks, nogle af årsfesterne fejre vi også det er meget typisk Rudolf Steiner. Det der med at børnene lærere at sætte grænser og ’kan selv’ og skal respekteres som et menneske kommer fra Jesper Juul.

 

Aktiviteter

Børnene skal ikke underholdes efter vores mening. Vi har altid synes det var fantastisk at vores børn kunne underholde sig selv (til en vidst grad). Det vil sige at der bliver tilbud nogle aktiviteter såsom at tegne, læse bog og synge (vi synger i øvrigt hver morgen) det foregår indenfor. Udenfor ville det være noget i stil med at fodre dyr, hente æg, klappe kaninunger, være med til evt. dyrlægebesøg. Der sker altid noget på en bondegård. Hvis barnet ikke vil være med er det helt fint med os. Her sætter de deres egen grænse og det respekterer vi.

Da vores grund er rigeligt stor og endnu større for en 0 til 3 årige tager vi ikke så tit på tur, men gør det en gang i mellem. Vi deler ikke børne op men tror på at en blandet børnegruppe, der er nogen at se op til og nogen man kan hjælpe, det har altid givet en god dynamik.